~Tepuk tampar dipagi hari~

welcome to my other side of world...
world where i'm free to express my feeling...

Saturday 23 April 2011

Mee Hailam cik shasha!

Pagi tadi shasha buat breakfast mee hailam.. first time try buat and Alhamdulilah it work!
senang rupa2nya buat mee hailam nie betul cakap puan normah bonda tercinta!
bahan2 cuma sayur2an seperti carrot,kobis,sawi bunga kobis apa2 pun ok tapi yang logik lah ha3..
pastu daging ayam udang... kalau ada lau xder ayam saja pun boleh even fish cake or fish ball should be enough..
mula2 tumbuk 2 or 3 biji bawang putih and then tumis kan dia then masukkan daging if ada coz daging kene rebus dulu bagi empuk.. masukkan air untuk empukkan daging.. masukkan carrot sekali coz carrot lambat empuk..
bile semua dah empuk masukkan sos tiram,gula and ajinamoto dulu (rasa kuah dulu sebelum masukkan garam) ini sebab sos tiram dah masin jadi kita xnak terletak lebih garam! masukkan kicap masin sedikit. bila rasa dah cukup masukkan sayur2 lain.. 
kemudian rebus mee taw.. jangan masukkan mee terus dalam kuah nanti mee kembang...
bila dah siap semua mee boleh lah dihidang! 

No comments:

Post a Comment